”De undernärda barnen i Mali är vår första prioritet”

publicerat i Allmänt;
Det säger Katarina Johansson Mekoulou, som jobbar för UNICEF med att samordna hjälpinsatserna inom Unicefs verksamhet för barn i Mali. Som vi rapporterat tidigare är situationen för barnen i Mali akut. Mellan 175 000 till 220 000 barn i landet är undernärda och de lever dessutom i ett samhälle som präglas av våld och konflikter.
Enligt nya rapporter har barn i norra Mali dödats på grund av öppna strider. Beväpnade grupper ska också ha rekryterat barnsoldater och våldtagit minderåriga.
Sedan slutet på mars i år finns bevis för att:
Minst 175 pojkar mellan 12-18 år har rekryterats som barnsoldater;
Minst 8 flickor har blivit våldtagna eller sexuellt utnyttjade; och
Två pojkar i åldrarna 14 och 15 år har dött i två olika incidenter, medan 18 barn har lemlästats på grund av minor och andra explosiva kvarlämningar.
Ett av UNICEFs prioriterade områden är att barn i konfliktdrabbade områden ska skyddas mot våld och övergrepp. UNICEF arbetar bland annat med lokala samarbetspartners i de konfliktdrabbade regionerna Kidal, Gao och Timbuktu, samt den angränsande regionen Mopti. Samarbetet går ut på att stärka lokalsamhällenas förmåga att skydda barnen. UNICEF lär ut hur de kan identifiera och stödja barn som kommit bort från sin familj och öka medvetenheten om vilka risker barnen kan utsättas för.
Igår, den 11 juli, blev Katarina Johansson Mekoulou intervjuad av Göteborgs-Posten om situationen i Mali, hur UNICEF jobbar och hur dramatiskt det kan vara att jobba i ett land med beväpnade konflikter.

Katarina berättar för GP att hjälpinsatserna fokuseras främst på livsuppehållande åtgärder, näringstillskott, hälsovård till undernärda barn och distribution av rent vatten.
Hon berättar också att det är ett stort glapp mellan hjälpbehovet bland barnen och UNICEFs resurser.
Mali är en del av Sahelregionen. Den svåra torkan har brett ut sig över ett område som innefattar nio länder. I hela Sahel lider idag över 18 miljoner människor av undernäring.

Vill du hjälpa? Gå in på www.unicef.se

Kommentera inlägget här :